torsdag 31 januari 2013

Wok med limemarinerade räkor


Eftersom att det var ett tag sedan jag wokade något här hemma blev jag sugen på att prova på någon ny rätt, inte det vanliga med kyckling och nudlar utan något annat. Mannen här hemma har frågat flera gånger ifall vi inte kan äta "de syrliga räkorna" som han syster brukade göra. För att det skulle bli lite med matigt gjorde jag även en ris-wok med soya och färsk persilja. De marinerade räkorna hade jag i en skål bredvid för att limesåsen skulle få ha kvar sin syrliga smak. 



Riswok
Vitlök
Vitkål
Körsbärstomater
Lime
Ris
Persilja
  1. Hetta upp olja och woka hackad vitlök tillsammans med riven kål.
  2. Koka Ris och häll i det i wokpannan
  3. Häll på soya och de kryddor som du tycker om, jag valde chili, salt och peppar.
  4. Skiva tomaterna, lime och hacka persiljan. Toppa slutligen woken med detta.
Limemarinerade räkor
Räkor
Purjolök 
Körsbärstomater
Lime
salt, peppar, chili
  1. Skiva purjolöken tunt och blanda tillsammans med resten av ingredienserna.
  2. Pressa lime och låt allt stå och gotta sig i 30 min.





onsdag 16 januari 2013

Rostad vitlök


Nu när kylan och alla förkylningar är här får man ofta höra att vitlök ska göra susen. Flera undersökningar visar även att dem som äter mycket vitlök faktiskt drabbas av färre förkylningar. 
Tanken att tugga på en rå vitlöksklyfta är kanske dock inte så lockande.
 Häromdagen testa jag att rosta några vitlöksklyftor och ha till maten vilket jag måste säga var förvånansvärt gott! Den starka smaken som dem vanligtvis brukar ha ändras istället till en rostigare och aning söt smak. Passar perfekt till kött!